”Är det bara kvinnor som får barn?”

”Är det bara kvinnor som får barn?” – Den frågan ställer sig skidåkaren Hanna Slotte på sin blogg där hon i ett inlägg ifrågasätter medias hantering av elitidrottares föräldraskap – nu senast Marit Björgens graviditet. 
– Jag blir förbannad när det inte är samma självklarhet för kvinnor och män att utöva sport, säger Hanna till skidzonen.se. 

Under de senaste veckorna har vi kunnat läsa om Marit Björgen och Kikkan Randall som båda väntar barn. Vinklingen i media har varit: vilka problem som kommer uppkomma kring barnafödandet och hur satsningen kommer att påverkas. Flera av våra manliga stjärnor har också fått barn på senare dagar, men vinklingen där är inte detsamma menar Hanna.

”Eldar Rønning, Robin Bryntesson, Marcus Hellner och Chris Jespersen, alla har de en sak gemensamt, förutom att de är skidåkare allihop så har de även lyckats med den fantastiska bedriften att sätta barn till världen. Hur kan det ens vara möjligt att ingen av dessa pappor har fått en enda fråga om deras nya situation? Låt mig omformulera detta; varför har de inte fått en enda fråga som har handlat om deras papparoll vs. idrottskarriär i ett ifrågasättande perspektiv, om de kommer kunna fortsätta med sin karriär. Inte ett enda reportage om den nya vardagen de ställts inför, inget ifrågasättande eller funderingar kring den fortsatta satsningen om den kommer kunna fortgå som vanligt” skriver Hanna Slotte på sin blogg.

I media skrevs det en hel del om Johan Olssons VM-uppladdning. Johan valde att under en längre tid hålla sig ifrån sina barn för att minimera sjukdomsriskerna. I Hannas blogginlägg ifrågasätter hon just hur detta uppmärksammades i tidningarna. Hon ställer sig också frågan om det hade varit efter samma premisser om det vore en mamma det handlade om:

”Johan Olsson målades upp som en hjälte efter VM och uppladdningen där han var ifrån sina barn under en lång period. En liten tanke – hur hade det sett ut om han hade varit en skidåkande mamma istället? Hade hon blivit hyllad på samma sätt? Eller rent utav blivit ifrågasatt om sitt föräldraskap. Johan Olsson har aldrig fått höra att han är en dålig pappa, men hade detta varit ombytta roller kan jag garantera att han hade fått höra att han var en bedrövlig mamma som övergav sina barn”.

Jämställdhet är ett återkommande ämne på bloggen ”Full av liv”, denna gång just kopplat till skidåkningen. Och det är ett ämne Hanna verkligen brinner för.
– Jag blir förbannad när det inte är samma självklarhet för kvinnor att utöva sport och det är så mycket lättare att vara en dålig mamma än en dålig pappa, säger Hanna till skidzonen.se.

Läs hela blogginlägget HÄR.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *