Apropå damspurten i Vasaloppet

Igår var det den första söndagen i mars. En söndag som innebär Vasaloppet. Ett stort mål för många, både damer och herrar. Vissa har som mål att vinna loppet, vissa har som att ta sig in topp 1000. Vissa slåss för att bli bland de hundra bästa och vissa slåss för att hamna på en placering på 20 eller vassare. Vissa vill åka på under 6 timmar och vissa har som mål att klara medaljtiden.

Igår krockade två av de ovan uppstolpade målen. När tre av de stora favoriterna i damtävlingen skulle spurta om segern kolliderade den fajten med några av herrarna som slogs om en åtråvärd topp 100-placering. För den oinsatte låter kanske inte topp 100 som en placering som är jätteviktig men faktum är att det i herrklassen är riktigt hårt att sluta på en så hög placering.

Till historien hör också att årets Vasalopp var ovanligt hoptryckt. Det var hårt om positionerna och man-mot-man-spurterna var i år klungspurter, ofta bestående av 20 åkare. Då blir det trångt på upploppet som endast består av 4 spår. Igår ledde det till en stor snackis där jag förstår båda sidorna av det hela.

Britta Johansson Norgren blir stängd i spurten om segern av herrar som slåss om topp 100-placering. Instängd tvingas hon se hur Katerina Smutna tar hem loppet samtidigt som herrarna runt omkring henne når sitt mål att slå sig in topp 100. En väldigt bra placering i herrloppet. I just den kampen tar sig Rasmus Ax från Ulricehamn in som 96:e man och klarar sitt mål. I alla fall för en stund för några minuter senare har han kallats upp till juryn och får beskedet att han diskats för att ha stört damstriden.

Enligt Johansson Norgren hade damerna blivit lovade egna spurtspår på upploppet. Om detta stod inget i det PM (där man bland annat informerade om nyheten att elitdamerna skulle starta i egna spår längst fram, bredvid de bästa herrarna) som skickades ut till de klubbar som hade åkare i elitledet. Undertecknade startade själv i det ledet och kände inte till det.

Den funktionär som, gissningsvis, ska leda in damer och herrar i olika spår. Här det ca 200-250 meter kvar.
Den funktionär som, gissningsvis, ska leda in damer och herrar i olika spår. Här det ca 200-250 meter kvar. 

På TV-bilderna från upploppet ser man en funktionär med visselpipa och skylt, gissningsvis med uppmaningen att herrarna ska dra sig till en viss sida av upploppet. Vet man inte om detta på förhand går det inte att räkna med att man i en hård spurt uppfattar uppmaningen.

Jag förstår Brittas frustration och besvikelse att ha förlorat segern men samtidigt ska man komma ihåg att herrarna har sin tävling och det går inte att förvänta sig att herrarna bara ska hoppa undan och offra sig och sitt lopp för att damerna ska spurta. Ska man ha separata damspår ska de börja tidigt, kanske redan med 1 km kvar. Då krävs också fler än fyra spår.

Det ska också sägas att incidenten som ledde till Rasmus Ax:s diskning går att tolka åt båda hållen men jag lider verkligen med Rasmus som gjorde vad han kunde för att förbättra sina chanser. Hade situationen handlat om två herråkare hade den förmodligen aldrig lett till diskning. Herr- och damloppet är också två olika tävlingar och bör inte påverka varandra alls, vilket starkt talar för en separat elitdamstart.

Sammanfattningsvis tycker jag inte att Rasmus Ax borde ha diskats. Enligt mig fick han bli en syndabock för Vasaloppets ovilja att kritiskt granska sig själva och erkänna att de själva felat. Det går, som nämnts ovan, inte att förvänta sig att herrarna bara ska flytta på sig för att ge damerna fri väg. Det påverkar deras tävling på samma sätt som herrarnas spurt påverkar damernas. Skidåkning är inte fritt från incidenter och kommer aldrig att bli det heller. Taktik och positionering är del av sporten och igår var Katerina Smutna den som bäst positionerade sig för att få ett så bra läge i spurten som möjligt. Om positionering ska elimineras som faktor som kan påverka utgången av tävlingen måste det finnas ett spår för alla, något som förstås är ogenomförbart. Enda sättet att komma åt problemet är, enligt mig, att låta damerna starta 15 minuter för herrarna och låta dem göra upp på samma sätt som de får göra upp på exempelvis Årefjällsloppet. Det minskar kraftigt risken för att de olika tävlingarnas intressen krockar och ger en rättvis tävling för både herrar och damer.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

9 svar på ”Apropå damspurten i Vasaloppet”

 1. Rasmus ska absolut inte vara diskad, för att han är är nära att ramla när han på trötta ben fastnar i spåret.
  På upploppet orkar inte Britta ta ryggarna, släpper lucka, Rasmus tar den på helt ärligt sätt. Inte ens då orkar Britta ta rygg. Hon var trött. Håller verkligen tummarna för Britta fast i år var det trötthet som fällde avgörandet. Något Britta aldrig förringar själv heller utan säger att det kanske inte räckt ändå.
  Diskningen av Rasmus är en fullständig skandal och om det går borde Vasaloppet rätterligen ge honom placeringen åter. Att gå snävt in i spåret görs flera 1000ggr under Vasan och det ät att han fastnar i spåret med trötta ben som gör att situationene uppstår.

  Om Rasmus nu diskas tycker jag ni ska titta avslutningen på tjejvasans avslutning där bla loppets trea skulle diskats.

  Vasaloppet för över sitt eget debackel, som var en god tanke, på EN åkare som klarade sitt drömmål. Svagt. Så in i bänken svagt av vasaloppet!

  Han måste få åka för sin placering och Smutna drog inte nog hårt i det spåret.

  Heja Rasmus!

 2. Skulle tipsa om att kolla upp fakta genom FIS-protokollet varför han diskades istället för att läsa aftonbladets version om detta. Finns en regelbok som säger lite och ser juryn överträdelser är de skyldiga att agera, annars gör de fel.
  Kan även nämnas att M Ottosson tilldelades ett gult kort för hur han agerade i sista backen, så denna gång har juryn gjort sitt arbete som de ska.
  Det ska även nämna att det inte är arrangören som diskar löpare utan tävlingsjuryn som består av representanter från FIS, Skiclassics mfl.
  Dock är det riktigt tråkigt att media hänger ut Rasmus som skyldig.

  Moto: trean i Tjejvasan tilldelades en varning för den incidenten.

  Slutligen vill jag även säga att det är varje skidåkares skyldighet att känna till vilka regler som gäller och följa dessa, och gör man inte det kan man inte skylla på att andra klarat sig för samma saker som inte juryn sett. Jämför med att använda samma bortförklaring när du åker fast för fortkörning med bilen.

  1. Har läst regelboken och ser ett flertal punkter som ska fria Rasmus. Var hittar jag protokollet?

 3. Ja, en riktigt tråkig historia är det allt. Tycker också det är helt fel att diska Rasmus. Kan omöjligt vara otillåtet att tappa balansen och ingen drabbades nämnvärt av den händelsen. Britta kunde gå i eget spår längst till vänster efter Auklandbron. På upploppet blev ingen av de båda damerna hindrade. Britta orkade tyvärr inte hålla ryggen på Smutna och fick istället hjälp av åkaren som hoppade in framför henne så hon slapp bryta vinden själv men inte heller den ryggen höll hon. Tufft att stänga två av upploppets fyra spår för damerna när det inom 20 sekunder var ca 20 herrar som gick i mål. Det innebär att de i så fall fullständigt hindras från att spurta och då har de i praktiken sin målgång i Moraparken. Om damerna hade startat 30 minuter innan hade ingen haft lusten att dra. Hade Britta åkt ifrån dem då så kunde de andra damerna lugnt väntat in herrtäten och sedan åkt ”billigt” i rygg på dem till de kom ifatt Britta vilket hade varit grymt orättvist. Om tjejer och killar skall tävla tillsammans är nog trots allt det bästa att ingen som helst avstängning sker på upploppet. Då har tjejerna samma förutsättningar som killarna och får lägga upp taktiken efter de förutsättningar som råder när de skall spurta. Kommer bli jättesvårt att göra på något annat sätt. Det blir inte bra hur de än gör med saken.

  När det gäller diskningen så funderar åtminstone jag om det inte fanns åkare i herrspurten som borde diskats. Massor av spårbyten, trångt och trassligt. Inte alla i den spurten som kunde köra som de ville, tyvärr är det så det ser ut när många kommer in på upploppet samtidigt och det samma måst nog få gälla för damerna.

  Till sist är jag besviken på Mattias Fredriksson som lite käckt klämde ur sig att Joakim Engström fick passa sig för ”tjejdäng” idag. Tycker det var löjligt och onödigt sagt. Killar och tjejer tränar och tävlar tillsammans inom skidor och har respekt för varandras prestationer. Nu fick kvällspressen och dess kommentarsfält grymt bränsle där de fick saken att handla om att ”motionärera körde som de gjorde för att de inte ville ha tjejdäng”. Detta tror jag är helt nonsens, mycket tveksam om de bryr sig det minsta om den saken. Ni som är så långt framme i fältet kanske vet bättre?

  Niklas

 4. Inte nog att det var en uppgörelse i damklassen i den aktuella klunga. Det var även en uppgörelse om förstaplatsen i åldersklass H50. Skall det inte vara särskilda spår i den klassen också då tvåan i mål inte hade en chans att spurta om det?

 5. Soklar diskning. Tycker det skulle varit diskning även om det var bara herrar. Vad ska till för en diskning annars?

  1. Hur är det en diskning? Han går in i spåret framför Smutna med god marginal framför henne, där tappar han balansen och tvingas räta upp situationen. Du kan ju inte diskas för att tappa balansen/ramla? Skulle man då diska åkare i detta klipp som ligger ner och stör åkare som kommer bakom? https://www.youtube.com/watch?v=LohiNobXNs0. Spårbytet han gör är helt ok enligt reglerna. Han måste ju för övrig byta spår där eftersom att han annars hade åkt in i skotern som filmar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *