Alfred Buskqvist: ”Roligt att tjöta”

Alfred Buskqvist från Göteborg har redan en JVM-medalj, men i rullskidor. Nästa vecka har han chansen att köra hem en ny, fast på snö denna gång. Han är en av de sex herrar som ska representera Sverige under junior-VM i Rumänien. 

Alfred Buskqvist har under flera säsonger tävlat i Sveriges färger på rullskidor och har bland annat ett JVM-brons från i somras. Han körde även juniorlandskampen 2014 i skidor och nu får han återigen chansen i landslagsdräkten. IK Stern-åkaren har tillhört juniorlandslaget säsongen 2015/2016 men var osäker på om vinterns resultat skulle räcka till JVM.

— Jag visste att jag låg bra till men verkligen inte säker, så det var riktigt gött när det blev bekräftat. En riktigt härlig känsla, säger Alfred till skidzonen.se.

Uppvuxen på Tjörn
Skidkarriären satte fart redan i tidig ålder trots snöfattiga vintrar på Tjörn, utanför Göteborg, där han är uppvuxen.

— Har väl alltid åkt skidor med familjen men började tävla vid 6-årsåldern eller nåt sånt! Har hållit på med lite olika idrotter, framförallt spelat fotboll och sprungit lite orientering men det har alltid varit skidorna jag tyckt varit roligast, säger Buskqvist som numera studerar naturprogrammet på skidgymnasiet i Mora.

150603 Alfred Buskqvist, Sverige, poserar fšr ett portrŠtt den 3 juni 2015 i …rnskšldsvik. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRN / kod NJ / 74111
Alfred Buskqvist.
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN

”Roligt att tjöta”
Många skidåkare ha en tendens till att föredra individuell uppvärmning innan en tävling men det är inget för Alfred, som vill vara social enda tills startskottet går.

— Det blir en hel del snack innan! Brukar vara gött att snacka med folk för att lätta upp stämningen lite. Alltid roligt att tjöta lite!

Men om ingen vill tjöta då?
— Då får man leta efter folk som också vill snacka, finns ju ändå några sådana. Annars får det väl gå ändå, skrattar Alfred.

Exakt vilka distanser Buskqvist kommer att få köra är inte klart men på måndag blir det sprint. Det är nämligen i just sprint det gått som bäst i vinter med bland annat en tredje plats i Scandic Cup på Idre fjäll.

—Svårt att sätta riktiga resultatmål. Förväntningar är lite oklara faktiskt, men hoppas verkligen att jag kommer vara i toppform och är jag det kan det bli riktigt skoj, säger Alfred Buskqvist.


Fem snabba med Alfred

Främsta merit inom längdåkning: 3a på sprinten i Idre på Scandic cup i år

Dold talang: Olika knopar, pålstekar är väl något av en specialitet

Förebild: Johan Olsson för han är stenhård

Favoritdistans: Skatesprint och klassisk distans

Gör du om 10 år: Världselit i längdskidor och har allmänt kul
Sveriges JVM och U23-trupp hittar du HÄR

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *