450 miljoner satsas på Lindbäcksstadion

Magda

En unik året runt-anläggning planeras nu för fullt på Lindbäcksstadion, där 450 miljoner ska investeras.

Projektet kallas än så länge Vision 2017 och omfattar bland annat en skidtunnel för längdåkning och även en alpin skidtunnel. Tanken är att allt ska vara klart just 2017.

– Vi siktar på att det första spadtaget nästa sommar, säger byggentrepenören Erik Lindbäck till kuriren.nu.

En pågående förstudie ska nu avgöra om man klarar finansieringen av det enorma projektet. Inom kort startar även arbetet med att lösa markfrågorna i området.

Norrbottens-Kuriren har tidigare skrivit om arenasatsningen i Piteå och då handlade det om en investering på 225 miljoner. Nu har planerna höjts till skyarna, och kostnaden för projektet har fördubblats.

– Det här är en stor utmaning, men jag känner att intresset är stort för att nyttja anläggningen i alla delar, och jag tycker vi ska höja blicken och skapa något helt unikt i Piteå. Jag är optimist och tror att det här kommer att bli av, säger Staffan Persson, investerare och VD för Swedia Capital till kuriren.nu.

Så här ser satsningen ut:

  •  En skidtunnel för längdskidåkning, 1.800 meter lång.
  •  Ett spektakulärt starttorn uppe på toppen av Vallsberget och även en en tunnel för alpin skidåkning, av en typ som finns bland annat i Holland och Tyskland.
  •  Två hotell. Ett på toppen av Vallsberget, och ett längst ner.
  •  En modern stugby nära längdspåren och slalombacken.
  •  Därutöver restauranger och en campinganläggning. En ny lift och en stor läktare på ena sidan av den nybyggda servicebyggnaden.

Per-Åke Yttergård från Svenska Skidförbundet  lovordar satsningen.
Han tror också att besöksiffran 30.000 som skidtunneln i  Torsby har varje år, är lågt räknad.
– Det är en skidboom i Sverige idag, och det finns potential för mycket mer. Säkert 25-50 procent mer, trodde Yttergård.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *