En vecka har gått sedan Vasaloppet. Världscupen har hunnit avslutas och skidsäsongen 2015/2016 börjar närma sig sitt slut. Det är en säsong som kraftigt har dominerats av Norge. Sverige har haft både med- och motgångar åtminstone vad gäller absoluta resultat. Däremot har flera åkare utvecklats och tagit kliv framåt i år något som tyvärr lätt hamnar i skuggan av den absoluta placeringen. En 5:e plats kommer alltid att se bättre än en 25:e plats men ändå har just en 25:e plats varit lika med två kliv framåt. Samtidigt ska det erkännas. Sverige genomgår en generationsväxling och har halkat lite bakom. Ofta jämför man med Norge.

Norge! Denna fantastiska skidnation som dominerat i år. De stora framgångarna brukar ofta förklaras med deras enorma bredd och deltagarantalet under Norges nationella cup är mångfaldigt större än Sveriges motsvarighet. Kanske kommer vi aldrig nå Norges bredd men det är trots allt mot det vi bör jobba. Här har SVT satt fingret på något viktigt.

Få har väl missat den fantastiska insatsen som SVT-reportern Stephan Wilson stod för då han med skadat knä, ingen skidbakgrund men med en stor målmedvetenhet och vilja genomförde Vasaloppet. En bragd med ett syfte. Att försöka bredda skidsporten.

I serien ”Stephan på glid” tog han upp problemet med att skidåkning är en sport man ärver i Sverige. Det är inte lika naturligt att börja med skidåkning som det är att börja med exempelvis fotboll. Därför kan vi bara hoppas att Stephan, som har turkisk bakgrund, inspirerar barn som annars inte hade upptäckt längdåkning. Här har vi också en annan möjlighet.

Stephan Wilson under Vasaloppet 2016. Han visade att skidåkning tillhör alla svenskar, oavsett bakgrund. Foto: SVT Sport
Stephan Wilson under Vasaloppet 2016. Han visade att skidåkning tillhör alla svenskar, oavsett bakgrund. Foto: SVT Sport

En vanlig förklaring för Norges framgångar är Oslos läge och förhållanden för skidåkning. Hade Stockholm varit snösäkrare hade det kanske sett annorlunda ut. Nu är det inte så och då får man titta på andra möjligheter. I Sverige placeras invandrare ofta i mindre orter i landets norra regioner. Här finns möjlighet för de nyanlända att upptäcka skidåkningen och hitta ett sammanhang där.

Ett av Skidhjälpen lag i årets Stafettvasan. Tillsammans åkte "ursvenskar" och "nysvenskar" med det gemensamma målet att ta sitt lag till Mora.
Ett av Skidhjälpen lag i årets Stafettvasan. Tillsammans åkte ”ursvenskar” och ”nysvenskar” med det gemensamma målet att ta sitt lag till Mora.

Ett väldigt bra exempel på detta är Adam Johanssons projekt Skidhjälpen. Adam skapar kontakter mellan nyanlända och svenskar genom skidåkningen. Skidåkningen som många säger är en djupt rotad idrott i Sverige. Det håller på att urvattnas genom att alla inte är ”svenskar” på det sättet idag. Idag kan ordet ”svensk” innebära att man har ursprung från Ulricehamnstrakten (som fallet är för undertecknad) lika mycket som det kan innebära ursprung från Syrien. För att integrera nysvenskar bättre är skidhjälpen ett suveränt exempel, utan att för den sakens skull förringa andra varianter. För skidåkningen som idrott är just sådana projekt fantastiska möjligheter då många nysvenskar hamnar i mindre orter i Sveriges norra regioner.

Ett annat exempel är hur Östersunds SK under deras deltävling av Skandinaviska cupen hade nyanlända funktionärer. De fick se vad sporten handlar om och kanske föddes där ett intresse som gör att deras barn kommer att börja med idrotten.

Som junior tävlade undertecknad för göteborgsklubben OK Landehof. Detta är ca 7 år sedan men jag minns att vi i ungdomsgruppen hade en kille som hette Navid och hade invandrarbakgrund. Kanske är det om 10 år lika vanligt att ungdomarna i en skidförening heter Navid som att de heter Johan. Det borde i varje fall vara åt det hållet vi ska jobba. Självklart finns det problem att lösa. Skidor är en dyr sport och utvecklingen går inte direkt åt det billigare hållet. Skidåkning är en sport som kräver insatser genom skjutsning till tävlingar och liknande med bil, ett fordon som ofta saknas hos invandrare. Skidåkningen borde också göras mer tilltalande så att bilden av skidåkning hos ungdomar inte är ett spår utan slut i kyla och snålblåst. Här bidrar skolornas idrottslektioner kraftigt till denna bild (undantag existerar med all sannolikhet ska tilläggas). Hur vi löser dessa problem är en annan diskussion som idag utelämnas här.

Adam Johansson (till höger) tillsammans med av deltagarna i Skidhjälpen.
Adam Johansson (till höger) tillsammans med av deltagarna i Skidhjälpen.

Visst finns det hinder att ta sig över men vinsterna, i form av resultat (på sikt), ekonomiska vinster (fler medlemmar i klubbarna) samt inte minst hälsorelaterade kan vara stora. Tänk den dagen då vi tillsammans firar att Mustafa vunnit femmilen på VM. Tillsammans firar svenskar med olika bakgrund en seger i en sport som tillhör alla svenskar. Det som Stephan Wilson med en fantastisk insats satte fingret på under Vasaloppet 2016!

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *