När Skandinaviska cupen avslutades under söndagen så blev det återigen stora framgångar för det svenska laget på plats i Otepää.

 

Det var återigen damerna som visade fina takter och stod för flera fina resultat när både mini tour och Skandinaviska cupen 2015/2016 skulle summeras.

Den avslutande tävlingen var en jaktstart i fri teknik och över 10 km för damerna och 15 km för herrarna. Banan var ”vc-femman”, en bana som i mångas ögon är en av de tuffaste i hela världscupen.

Damerna var först iväg och fyra tjejer var med tio i topp ut från start. Marie Eide från Norge gav sig iväg först men blev inhämtad av den jagande gruppen på det andra varvet. I den gruppen fanns Maria Nordström, Ulricehamns IF, Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, Jonna Sundling, IFK Umeå och Linn Sömskar, IFK Umeå, tillsammans med ett antal norska åkare. Ut på det andra varvet ville inte norskorna dra utan de svenska tjejerna fick ta ett stort ansvar för farthållningen. I den sista ”springbacken” cirka 500 meter från mål ökade Jonna Sundling takten och fick en lucka till de övriga. In på stadion hade luckan åkat till 50-talet meter och hon kunde ohotat ta hem segern i mini touren. Vilken härlig avslutning på loppet! Barbro Kvåle, Norge, svarade för en fin avslutning och blev tvåa. Landmannen Marthe Björnsgård blev trea. Evelina Settlin var verkligen med men blev passerad av norskorna och slutade på en mycket fin fjärdeplats. Linn Sömskar, IFK Umeå, blev sexa efter att ha startat som tia och Maria Nordström slutade åtta.

IMG_0793

Jonna Sundling (i mitten) prisas för sin totalseger i Skandinaviska cupens mini tour. Tvåan Barbro Kvåle, Norge till vänster och trean Marte Björnsgård till höger. Foto: Svenska skidförbundet

Kvåle och Björnsgård hade dagens snabbaste åktider. Settlin, Sundling och Sömskar följde därefter i nämnd ordning.

Totala Skandinaviska cupen vanns av Barbro Kvåle, Norge, i överlägsen stil efter dagens andraplats men där bakom blev det mycket glädjande svenskt. Sofia Henriksson, Piteå Elit (idag 16e plats), blev tvåa och Jonna Sundling blev trea i en tät tabell. Mycket roligt för tjejerna som fick ta emot FIS medalj för sina insatser.

20160313_110835

En avslutning som smakade gott! Sofia Henriksson och Jonna Sundling njuter vid prisutdelningen i Otepää. Foto: Svenska skidförbundet

Sofia Henriksson blev även historisk första slutsegrare i distanscupen av den Skandinaviska cupen, en mycket fin merit.

I herrtävlingen gick Viktor Thorn, Ulricehamns IF och Anton Lindblad, Hudiksvalls IF, bland de tio första i banan. Viktor Thorn var fyra och hade sällskap med ett stort antal norrmän. Pål Goldberg som ledde tävlingen stort inför jaktstarten gjorde ett stabilt dagsverke och vann mini touren. Han saktade ner farten i slutet av loppet och de jagande tog in mycket men segern var ändå ohotad.

Viktor Thorn gjorde ett mycket bra lopp och var verkligen med när det drog ihop sig på slutet och han gjorde ett seriöst försök att spräcka fältet. De övriga i klungan var dock mycket starka och in på stadion åkte norrmännen Daniel Stock, Martin Löwström Nyenget och Johan Hoel före. Thorn blev alltså totalfemma i det mycket tuffa startfältet.

Anton Lindblad fick genomföra jaktstarten till stora delar på egen hand och blev inhämtad under slutet av loppet och blev tolva. Anders Svanebo, Stockviks SF svarade för ett fint lopp när han blev 16e efter att ha startat som 27a.

I totala Skandinaviska cupen vann Martin Löwström Nyenget före Johan Hoel och Pål Goldberg. Distanscupen vanns av också av Nyenget.

20160313_111034(0)

Johan Hoel, Martin Löwström Nyenget och Pål Goldberg tar emot sina FIS-medaljer för totala Skandiaviska cupen. Foto: Svenska skidförbundet

Det svenska laget vänder nu åter hemåt för de sista nationella tävlingarna på hemmaplan denna vinter.

– Det har varit en helt otroligt bra säsong. summerar U-lagstränaren Tobias Långberg. Vi har haft åkare på pallen i nästan alla lopp i vinter. Det här bådar gott för framtiden!

Resultat jaktstart och minitour

Tävlingarnas officiella webbplats

Skandinaviska cupens officiella webbplats

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *