Ebba Andersson: ”Tävla är det bästa jag vet”

Det är U23-åkarna som kammat hem flest svenska medaljer under mästerskapen som just nu pågår i Rumänien. Men Ebba Andersson ”reducerade” idag när hon körde hem guldet på 10 kilometer skejt. Och vi får nog tacka Ebbas föräldrar för det.
— Det var mamma och pappa som tog med mig ut i skidspåret när jag var väldigt liten, säger hon till skidzonen.se. 

Det var stora förväntningar på Ebba Andersson inför årets JVM, efter hennes fantastiska SM-tävlingar i Piteå där hon bland annat knep silvret bakom Charlotte Kalla på 10 kilometer klassiskt. Men det blev ”bara” 6e plats i tisdagens klassiska femkilometerslopp i Rumänien för 18åringen. Två dagar senare, kom dock medaljen som hon hade hoppats på.

— Jag vill vara med och slåss om medaljer, sa hon till skidzonen innan JVM.

Och det var väl faktiskt ingen jätteskräll att Ebba just tog ett guld. Hon har flera gånger de senaste åren visat hennes otroliga förmåga. Hon tog redan förra året en bronsmedalj på skiathlon och idag fick hon också alltså ta en medalj av ädlaste valör, på distansen 10 kilometer skejt, som i år ersatte skiathlonen på grund av snöbrist.

150718 Ebba Andersson, Sverige, tŠvlar i finalen fšr 3000 m under junior-EM i friidrott den 18 juli 2015 i Eskilstuna. Foto: Johanna Lundberg / BildbyrŒn / 135426
Ebba är inte bara talang i skidåkning. Hon har bland annat 5 USM-guld i löpning. 
Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Ebba började åka skidor i riktigt tidig ålder men det blev även en hel del andra idrotter. Som yngre blev det mycket handboll, orientering, alpinskidåkning och innebandy, medan det blev mest fotboll, löpning och streetdance, (och såklart skidor) som gällde när hon blev äldre.

— Det var mamma och pappa som tog med mig ut i skidspåret när jag var väldigt liten. Men då jag riktigt fick upp intresset för skidåkningen var jag 8-9 år och tyckte att det verkade roligt med klubbträningarna med mestadels lekar och stafetter. Det som gjorde att jag fastnade för längdskidåkningen var att jag tyckte att det var så roligt att tävla, vilket är bland det bästa jag vet även idag, berättar Ebba.

Imorgon får hon tävla igen då Ebba kör sträcka nummer 3 för Sverige. Då hoppas vi på nya framgångar!


Fem snabba med Ebba Andersson

Främsta merit inom längdåkning: JVM-brons, 2 SM-medaljer, 16:e plats på Världscupen i Östersund förra året, 4 JSM-guld

Främsta merit i något annat: 5 USM-guld i löpning (både bana och terräng), 6:e plats på JEM i friidrott (3000 m), 2 segrar i Ungdoms-finnkampen (3000 m), 4 Lidingölopps-segrar

Förebild: Farmor (92 år) som är så pigg och alert.

Favoritdistans: Skiathlon tycker jag är roligast.

Gör du om 10 år: Lägger ner mycket tid & energi på längdskidor, samtidigt som jag befinner mig i den absoluta världseliten och vinner medaljer på stora mästerskap.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *